Transmurale ouderenzorg

In dit project adviseer ik huisartsen, bestuurders en professionals vanuit het ziekenhuis, het verpleeghuis en de thuiszorg. Ook ouderen zijn erbij betrokken. Ik bied structuur, help mensen boven de materie uit te stijgen en stimuleer out of the box denken om de overdracht te verbeteren.

Zorgpad kwetsbare ouderen Gooi en Vechtstreek

Er zijn veel zorgverleners betrokken bij de zorg voor kwetsbare ouderen die na een ziekenhuisopname weer naar huis gaan of soms (tijdelijk) naar een verpleeghuis.

In opdracht van Tergooi ziekenhuis heb ik samen met professionals een zorgpad gemaakt voor de regio, over wie op welk moment zorg verleent aan de oudere, en met welk overdrachtsdocument.

Omdat ik veel landelijke voorbeelden ken, breng ik praktische inhoudelijke kennis mee. Ik hoor vaak dat ik zo de schakel vorm tussen ‘uitvoerende’ zorgverleners en ‘beleidsmakende’ bestuurders. Ik ken beide talen en verbind deze met elkaar.

Transmurale ouderenzorg Zeeland

Als ouderen vanuit een ziekenhuisopname weer naar huis gaan, is het belangrijk dat de zorgverleners in de thuissituatie actuele informatie krijgen over de patiënt. Ziekenhuizen nemen daarom contact met hen op en maken een overdrachtsdocument over medicatie en het behandelplan. Helaas loopt de overdracht in Nederland nog niet optimaal. Uit landelijk onderzoek blijkt dat van de 65-plussers die in een ziekenhuis zijn opgenomen, 35% na ontslag slechter functioneert van voor de opname (Covinsky).

Samen met een afvaardiging van huisartsen en professionals vanuit het ziekenhuis, het verpleeghuis, de thuiszorg en ouderen zelf, heb ik een document gemaakt om de overdracht te verbeteren.

Mijn artikel ‘Een brug slaan tussen verschillende disciplines’ (De Eerstelijns, juni 2016), geeft handvatten over hoe je Transmurale Ouderenzorg kan opzetten.

Resultaat

Document Zorgpad kwetsbare ouderen Gooi en Vechtstreek. Hierbij ziet u een voorbeeld van twee bladzijden, waarvan de regio eigenaar is.

Artikel

Tips voor transmurale netwerken.
‘Een brug slaan tussen verschillende disciplines.’

vorig project

volgend project

Contact

Van Maar Advies
Houtwerf 14
3451 DC Vleuten

Telefoon: 06 216 59 559
E-mail: corine@vanmaaradvies.nl
KvK: 68406339
BTW: NL141335130B01

Of laat direct een bericht achter, ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.