Organisatie inspiratiereizen buitenland

1. Japan april 2025

Japan loopt voorop in het aantal ouderen. Daarnaast krimpt het aantal inwoners in recordtempo. Hoe gaat Japan hiermee om, op sociaal, medisch en technisch gebied? Hoe kijkt men in Japan aan tegen ouder worden, de vergrijzing, werk, pensioen en familiewaarden? Wat doet Japan anders om ‘goed oud te worden’ en wat kunnen wij daarvan leren?

In 2018, 2020 en 2024 organiseerde ik, voor bestuurders, directeuren, zorgverleners, beleidsmedewerkers en onderzoekers in de zorg een studiereis naar Japan over ouderenzorg.

Lees ook de artikelen en brochure. Bekijk ze hieronder!

In april 2025 volgt een nieuwe reis naar Japan. Mail mij gerust als je meer informatie wilt hebben.

Video

Bekijk kort waarom Corine deze reis naar Japan organiseert.

Video

Bekijk de aftermovie van de studiereis Japan 2020.

Brochure

Programma Studiereis Japan 2024.
‘Ouderenzorg en welzijn Japan.’

Dubbel interview deel 1

Frans van Zoest en Leslie de Ruiter gingen mee met de inspiratiereis 2020. Lees hun ervaringen.
Inspiratiereis Japan 2020. 

Dubbel interview deel 2

Cora Ritmeijer en Ineke van Hofwegen gingen mee met de inspiratiereis 2020. Lees hun ervaringen.
Inspiratiereis Japan 2020.

Aftermovie

Van metropool Tokyo naar het sprookjesachtige Kyoto, Inspiratiereis Japan 2018.

Nieuwsbrief

Nabeschouwing Inspiratiereis Japan 2018.
‘Inspiratiereis Japan 2018 gaf veel nieuwe inzichten.’

2. Zuid-Afrika 2022 & 2023 (Oostkaap, Tuinroute en Kaapstad)

Studiereis Ouderenzorg en Welzijn in Zuid-Afrika

Twee jaar op rij organiseerde ik deze reis naar Zuid-Afrika. Samen met de deelnemers uit Nederland gingen we op zoek naar andere manieren van kijken, die ons verder helpen met onze uitdagingen in zorg en welzijn. We keken naar onderwerpen als diversiteit, leiderschap, duurzaamheid, gezondheidsverschillen en community care. Wat was het een prachtige leerzame reis!

Bekijk de korte aftermovie

Video

Bekijk kort waarom Corine deze reis naar Zuid-Afrika organiseert.

3. Inspiration talks

Om nog meer over ouderzorg te leren ga ik in gesprek met deelnemers uit Japan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Nederland. Samen praten we over hoe de zorg, welzijn en wonen in de verschillende landen wordt georganiseerd. En over hoe ouderen dit ervaren. Ik organiseer deze talks samen met Stephan Hermsen (Gezond Maatwerk) en Frans van Zoest (Vilans). Yvonne Witter van ZorgSaamWonen, landelijk kenniscentrum wonen, zorg en welzijn, is een van de deelnemers. Op haar verzoek schreef ik met plezier een blog voor ZorgSaamWonen.

Luister de korte podcast

Blog

Tijdens de digitale Talks spraken we over wonen op oudere leeftijd. Voor ZorgSaamWonen maakte ik hierover een  blog met de uitkomsten “Hoe wil jij wonen als je ouder bent?”.

4. België

In 2020 gaf ik samen met Dr. Ton Bakker, lector Hogeschool Rotterdam, specialist ouderengeneeskunde en directeur St. Wetenschap Balans, een seminar over probleemgedrag bij dementie aan vier woon-zorgcentra in de buurt van Gent. De deelnemers waren enthousiast over de aanpak en over de informatie over hoe Nederland de zorg organiseert voor mensen met dementie. Lees hier het programma.

.

5. Nieuw-Zeeland

Hoe is de eerstelijnszorg geregeld in een ander land? Wat kunnen wij daarvan leren? In 2013 ging ik vier maanden naar Nieuw-Zeeland om het antwoord op deze vragen te vinden. Ik interviewde 23 mensen in verschillende gezondheidscentra en deelde mijn ervaringen in een artikel in De Eerstelijns.

vorig project

volgend project

Contact

Van Maar Advies
Houtwerf 14
3451 DC Vleuten

Telefoon: 06 216 59 559
E-mail: corine@vanmaaradvies.nl
KvK: 68406339
BTW: NL141335130B01

Of laat direct een bericht achter, ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.